İnsan Hakları Perspektifinden 6 Şubat Depremleri Konferansı’na Ehlen Dergisi Mesajı

Ehlen Dergisi, bin bir emekle, türlü çileyle-dirençle, nice nice deneyimle, özveriyle, kayıpla-kazançla, onurlu bir duruşla 10 yaşını doldurdu bugünlerde. İlk sayısı 2014 baharında yayınlanan Ehlen Dergisi bir süre yayınına ara vermek zorunda kalmıştı. Fakat 6 Şubat 2023 sabaha karşı 4.17’de dünyamızın alt üst olması, yalnız bırakılmamız, sesimizin yeterince duyulmaması vb. acılarımızı güç yapıp kendimize deprem sayısı ile yeniden toplumumuzun sesi olmak için ayağa kalktık. Çünkü hakikatleri anlatmak, dünyaya duyurmak ve çözümde bir katre olmak gibi tarihsel bir misyonu üstlenmiştik.

Tarihe tanıklık ederken bir halkın 6 Şubat’ta yaşadığı afet sonrasındaki yalnızlık ve kirli hesaplar, büyük yalanlar, sinsice planlanmış karanlık adımların da ifşa edilmesinin ne kadar önemli olduğu bilinci ile hareket etmemiz gerekiyor. Depremden beri Antakya ve Samandağ çevresinde yaşanan mülksüzleştirme hamlelerinin, Dikmece’de olduğu insanların geçim alanları zeytinlikler yok edilerek yerine TOKİ’lerin dikilmeye başlanmasının, rezerv alanı vb. politikaların ne anlama geldiğini hep birlikte tartışmaya, kamunun dikkatine sunmaya ihtiyacımız var.

Ayağa kalkmak, toparlanmak, yaraları sarmak, iyileşmek-iyileştirmek, kolektif bellek yaratmak, acılarımızı dirence çevirmek hep beraber, dayanışma ve yeni mücadele formları yaratmak ile mümkün olabilir. Bu bağlamda Konferansınızı saygı, umut ve dirençle selamlıyor, daha iyi bir gelecek için kolektif bir mücadelenin örülmesine katkı sunmasını temenni ediyoruz.

Ehlen Dergisi Yayın Kurulu